Banjaluka.com

Kako izgleda dobar oglas za posao? Pročitajte u nastavku.

Koliko ste puta pregledali kandidate prijavljene na oglas za posao i shvatili da više od pola prijava ne odgovara onome što Vam treba?

Pravilno napisan oglas za posao, ne samo da će privući ozbiljnije kandidate, nego će uštediti i vrijeme poslodavcu. Osnovni cilj pravilno napisanog oglasa za posao je da privuče željene kandidate i ,,otjera” one koji to nisu.

Gdje objaviti oglas za posao?

Zbog odnosa uloženo/dobijeno, vidljivost i efekti oglašavanja, Internet je odavno postao glavni kanal za oglašavanje otvorenih radnih mjesta. U nastavku izdvajamo neke od mjesta gdje možete objaviti oglas za posao: 

 • Portali za oglašavanje, kao što je posao.banjaluka.com;  posao.bijeljina.com;
 • Društvene mreže, kao što je stranica www.facebook.com/PosaoBanjaluka/ ;
 • Oglašavanje putem ciljanih web stranica pomoću Google AdWords alata (stranica koje bi vaš idealan kandidat posjećivao – online magazini, online platforme, blogovi, forumi, portali…);
 • LinkedIn profil kompanije ili drugi profili na specijalizovanim mrežama (npr, IT su platforme UpWork i sl.)
 • Oglašavanje putem vaših zaposlenika (dijeljenje putem društvenih mreža, preporuke – dokazano najefikasniji način).

Kako oglas treba da izgleda?

Prvi i osnovni korak je privući kandidate samim izgledom oglasa. Kada je Vaš oglas ,,na oko” lijep, privući će veliki broj kandidata, nakon čega nastupate sa kvalitetnim sadržajem. Izaberite ciljanu grupu ljudi kojima je oglas namijenjen, i u skladu s tim formirajte upečatljiv naslov i dizajn. Ukoliko oglas objavljujete putem društvenih mreža, važno je da imate primamljivu sliku koja će privući kandidate da kliknu i otvore sadržaj. 

Detaljnim opisom, morate osigurati kandidatu dovoljnu količinu informacija o samom radnom mjestu. Nastojte da Vam oglasi ne budu esejski napisani (kao sastav iz srpskog jezika), nego da imate istaknute podnaslove sa taksativno navedenim stavkama. Dokazano je da je kandidatima preglednije, lakše i brže za čitanje. 

 

Osnovna forma oglasa za posao treba da sadrži:

 • Logo ili naziv firme ili ustanove koja potražuje radnike;
 • Opis vaše firme (predstavite čime se bavi, koliko dugo posluje, istaknite sve svoje prednosti);
 • Kontakt informacije firme ili ustanove (tačna adresa, broj telefona i e-mail adresa);
 • Naziv radnog mjesta;
 • Mjesto rada (tačna lokacija);
 • Opis posla (jasno definisani radni zadaci i obaveze);
 • Uslovi za rad (fizički uslovi, radno vrijeme, godišnji odmori, slobodni dani, informacije o periodu zasnivanja radnog odnosa);
 • Uslovi koje kandidat treba da ispunjava (kvalifikacije – stručna sprema sa precizno naznačenim zvanjem, radno iskustvo – da li je poželjno, i koliko, karakteristike ličnosti kandidata poželjne za određenu radnu poziciju);
 • Beneficije koje firma pruža kandidatima (profesionalni razvoj i usavršavanje, mogućnost napredovanja, prilika za učestvovanje na besplatnim seminarima, konferencijama, prilika za korištienje najnovijih tehnologija, mašina, obuka za rad na istima, mogućnost učestvovanja i pokretanja različitih projekata u zavisnosti od interesovanja, timski rad, učestvovanje u donošenju odluka, mogući bonusi);
 • Uputstvo za prijavu (navedite do kada je konkurs otvoren, objasnite kako se podnosi prijava i koje informacije kandidati treba da dostave – vodite računa o zakonskim regulativama).

Ni jedan poslodavac ne podstiče kandidate da se prijave, ali kvalitetnim oglasom treba da ih zainteresuje i motiviše da izaberu baš tu firmu, jer baš on ima tu moć izbora i postavljanja uslova. Kandidati su oni koji nude svoje sposobnosti i znanja za firmu koju vide kao idealnu priliku za rad, rast i napredovanje. Prijava za posao treba da bude što jednostavnija. Ukoliko je komplikovana, postoji velika šansa da će kandidat odustati.

Oglas za posao je slika vaše firme i vas kao poslodavca. Ukoliko oglas izgleda nepotpuno i neuredno, to će ostaviti lošu sliku i negativan utisak o vama kao poslodavcu, što vam nije u cilju. 

Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko osmišljavanja i objave oglasa, preporučujemo Vam da popunite OVAJ formular, nakon čega će naš stručnjak da pregleda napisani oglas, te će da Vas kontaktira sa sugestijama za poboljšanje.