Banjaluka.com

Uslovi i pravila korištenja

Dobro došli na Posao.banjaluka.com – internet platformu portala banjaluka.com („Portal“) . Korištenjem ove internet platforme pristajete biti obavezani ovim Uslovima i pravilima korištenja („Uslovi“), kao i svim važećim zakonima i propisima. Ako se ne slažete s ovim Uslovima, ne smijete koristiti ovu internet stranicu. 
Portal omogućuje korištenje usluga i sadržaja portala koje je podložno ispod navedenim Uslovima koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge Portala.

Uslovi korištenja Portala

Opšti uslovi

Internet platforma posao.banjaluka.com je internet vodič do brzog zaposlenja u vlasništvu kompanije InfoARTs d.o.o, koji osobama koje traže posao („Posloprimci“) omogućava brz i efikasan kontakt sa kompanijama koje nude poslove, a u isto vrijeme, kompanijama koje traže radnike („Poslodavci“), pomaže da što brže i jednostavnije nađu željene radnike. 

Portal je slobodan za upotrebu svim Posloprimcima i Poslodavcima. Korištenjem Portala, svaki korisnik prihvata ove Uslove korištenja, kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktuelnim uslovima korištenja, te da su ih razumjeli u cjelosti i prihvatili. Portal se sastoji od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, besplatnih sadržaja, te linkova na vanjske stranice.

Portal sadržaje objavljuje u dobroj namjeri.
Portal ne garantuje za tačnost podataka u oglasima i biografijama. U skladu sa relevantnim zakonima i drugim pozitivnim propisima, Portal neće objavljivati oglase koji, kao uslov za Posloprimce, sadrže pol, starost ili neko drugo lično svojstvo Posloprimca, osim ako je to lično svojstvo stvarni i odlučujući uslov za obavljanje posla ili ako takav uslov predstavlja afirmativnu mjeru zapošljavanja (poreske i druge olakšice za zapošljavanje pripadnika određene starosne grupe, rodna ravnopravnost u kompaniji i sl.). U slučaju prijema takvog oglasa, koji sadrži lična svojstva Posloprimca a ne predstavlja poseban uslov po osnovu kojeg bi takav oglas bio dozvoljen u skladu sa zakonima, Portal će kontaktirati Poslodavca radi dogovora oko izmjene uslova.

Na portalu Portalu je zabranjeno postavljanje pornografskog, eksplicitnog (scene nasilja, torture i slično) i sličnog sadržaja. Zabranjeno je postavljanje sadržaja koji predstavlja, podržava ili upućuje na govor mržnje, netoleranciju, ličnu, nacionalnu, vjersku netrpeljivost, koji sadrži psovke, vrijeđanja, omalovažavanja, provokacije ili drugi uvredljiv materijal.

Zaštita ličnih podataka

Korištenjem Portala Poslodavci koji su fizičke osobe i Posloprimci daju izričitu saglasnost kompaniji InfoARTs d.o.o. i portalu Posao.ba za prikupljanje i obradu njihovih ličnih podataka koje učine dostupnim putem Portala i to objavom u biografiji, molbi ili bilo kojim drugim dokumentima. Posloprimci korištenjem Portala daju izričitu saglasnost Poslodavcima za prikupljanjem i obradom njihovih ličnih podataka. Upisom u bazu podataka i prijavom na posao Posloprimac daje saglasnost za to da ličnim podacima navedenim u objavljenoj biografiji, molbama za posao i drugim dokumentima, slobodno pristupaju svi Poslodavci registrovani na portalu Portalu.

Saglasnost za prikupljanje i obradu ličnih podataka, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH se daje isključivo u svrhu prijavljivanja na oglase za radna mjesta te u svrhu obavljanja svih ostalih radnji usko povezanih s oglašavanjem i prijavljivanjem na oglase za radna mjesta, te se u drugu svrhu ne mogu upotrijebiti. Poslodavci koji su fizičke osobe i Posloprimci mogu danu saglasnost u bilo kojem trenutku povući bez dodatnog obrazloženja i to slanjem opoziva saglasnosti na adresu Portala potpisanu u kontakt stranici. Svi podaci na Portalu se mogu koristiti samo na način kako je to propisano u ovim Uslovima korištenja kao i u Pravilima o privatnosti koje možete pročitati u pravilima o privatnosti.

Portal ima definisane i obezbjeđene mjere zaštite za privatne i povjerljive informacije o korisnicima Portala, iste čuva u diskreciji i ne zloupotrebljava ih. Portal ima definisane procedure, kao i organizacione i tehničke mjere zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH, kojima se smanjuje rizik od neovlaštenog pristupa ličnim podacima korisnika Portala.

Pravila o privatnosti

Portal je u vlasništvu kompanije InfoARTs d.o.o. Banja Luka koja poštuje privatnost posjetilaca svojih internet stranica i brine se o čuvanju tajnosti njihovih podataka. S tim ciljem su izrađena ova Pravila o privatnosti koja se odnose samo na radnje na internet stranicama u vlasništvu kompanije. Prikupljanje, čuvanje i prijenos ličnih podataka obavlja se u skladu s odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 49/06, 76/11 i 89/11) koje regulišu zaštitu ličnih podataka, njihov prijenos, i sprečavanje neovlaštenog pristupa i upotrebe ličnih podataka.

Kako prikupljamo informacije?

Prilikom posjete Portalu, Vi na portalu svjesno i svojevoljno možete ostaviti informacije koje se tiču Vas i Vaših ličnih osobina koje su bitne za zaposlenje odnosno koje se tiču kompanije a bitne su za raspoznavanje kompanije na tržištu i kontakt detalje. U isto vrijeme, kada posjetite portal, vi ostavljate i svoje tehničke podatke koje se odnose na mrežne sisteme koje koristite da biste pristupili internetu ili nekoj internet stranici.Vaše informacije prikupljamo isključivo po osnovu Vašeg odobrenja koje je dato u obliku pismene saglasnosti na način kako je to objašnjeno u Uslovima i pravilima korištenja.
1. Informacije koje se tiču Vas i Vaših ličnih osobina i identiteta, prikupljamo:

Vašim svojevoljnim prijavama

Osobe koje traže posao svojevoljno daju svoje informacije:
Samostalnom prijavom na portalu – osoba posjeti Portal i sama izabere opciju „Prijavite se“, te u bazu posloprimaca Portal snimi svoje podatke;Samostalnom prijavom na objavljeni oglas – prilikom prijave na posao putem oglasa koji je objavila neka kompanija na Portalu, osoba ostavi svoje podatke u bazi portala;Samostalnom prijavom u internu bazu Portala– prilikom prijave na posao putem oglasa na kojem je objavljen link za internu bazu, osoba putem tog linka direktno snimi svoje podatke u internu bazu Portala.
Predstavnici kompanija koje traže radnike svojevoljno daju svoje i informacije o kompaniji:Samostalnom registracijom na portalu – predstavnik kompanije svojevoljno posjeti Portal, izabere opciju „Objavi oglas” u bazu poslodavaca;Objavom oglasa – slanjem zahtjeva za objavu.

2. Informacije koje se odnose na tehničke informacije, prikupljamo:

Vašom posjetom Portalu Bez obzira da li se radi o osobama koje traže posao ili o predstavnicima kompanija, u momentu kada Vam se otvori prozor Portala u tom momentu nama ostaju zabilježene neke od Vaših tehničkih informacija, koje se odnose na informacije prijave :Kolačiće (cookies) – za prijavljivanje korisnika. U ovom slučaju napominjemo da, kolačićima ne prikupljamo lične informacije o korisniku, već koristimo ovu opciju za smještaj identifikatora korisnika koji služi za provjeru autentičnosti korisnika.
Na osnovu kolačića koje mi prikupljamo, mi ne možemo povezati stvarnu osobu sa prijavnom sesijom koju pratimo.
Dakle, kolačić koristimo samo za autentifikaciju i sigurnost korisnika (niko ne ne može prijaviti na račun koji nije njegov/njen) Zapisnici web servera odnosno Web Server logs – Kao i velika većina internet stranica, automatski prikupljamo podatke o Vama sa zapisnika web servera kada posjetite neku od naših stranica putem računara domaćina na kojem je naša stranica (webserver).
Web server automatski prepoznaje neke podatke koji nisu ličnog karaktera, poput mrežne („IP“) adrese (osim u slučaju opisanom u nastavku), datuma i vremena kada ste posjetili našu stranicu, linkova koje ste otvarali na našoj stranici, stranicu s koje ste došli, vrstu pretraživača koji koristite (npr. Internet Explorer, Firefox, Chrome), vrstu operativnog sistema koji koristite (npr, Windows XP, MAC OS X), te domenu i adresu vašeg pružatelja internet usluge.
Često vršimo pregled zapisnika servera kako bismo vidjeli šta se posjećuje, a sve sa ciljem boljeg razumijevanja načina na koji naši posjetioci koriste našu stranicu. Ovi podaci popularno se nazivaju Web statistika i omogućavaju nam da održavamo i poboljšamo svoju uslugu.

Osim toga, u slučaju zloupotrebe sistema, ove informacije možemo iskoristiti kako bismo, zajedno s Vašim pružaocem internet usluge i/ili lokalnim vlastima uspješno otkrili izvor zloupotrebe.IP odnosno mrežna adresa – Ova stranica koristi internet protokol (IP) adrese. IP adresa je broj koji Vaš davatelj internet usluga dodjeli Vašem uređaju kako biste uopše mogli pristupiti internetu. IP adresa se promjeni kad god se povežete na internet (to je ‘dinamička’ adresa).

Međutim, moguće je da IP adresa koju zabilježimo, pa čak i kolačić koji koristimo, mogu sadržavati podatke na osnovu kojih Vas možemo identificirati. Razlog je što se kod nekih konekcija IP adresa ne mijenja (statična je) i može se povezati s Vašim računarom. Kao što smo već naveli, IP adrese predstavljaju dio informacija sadržanih u zapisniku webservera. Koristimo Vašu IP adresu kako bismo zapisali ukupne podatke o korištenju te kako bismo poboljšali stranicu.

Šta mi zapravo radimo sa Vašim informacijama? 

Vaše podatke, koje prikupljamo putem Portala, koristimo kako bismo odgovorili na zahtjeve koje nam uputite i, s vremena na vrijeme, ih možemo iskoristiti kako bismo bolje shvatili Vaše potrebe i otkrili kako da unaprijedimo svoje stranice, proizvode i usluge. Vaše podatke možemo koristiti kako bismo Vas kontaktirali i/ili pružili Vam informacije o našim proizvodima ili uslugama. Dakle, Vaše podatke koristimo u svrhu pružanja Usluga Vama – osobama koje traže posao i predstavnicima kompanija koje traže radnike.
Vi, kao osoba koja traži posao, pohranjujete svoje informacije na Portalu, odnosno u našim bazama, radi pronalska odgovarajućeg posla.
U okviru naših Usluga koje pružamo domaćim i stranim kompanijama koje iskažu interes za radnicima, mi Vaše biografije šaljemo ovim kompanijama.
Vi, kao kompanija, pohranjujete svoje informacije u našim bazama radi pronalaska radnika. Nakon iskazanog interesa i ukazane potrebe, mi Vas kontaktiramo radi definisanja vrste Usluge koju želite da Vam isporučimo.
Dakle, Vaše informacije koristimo da bismo Vas kontaktirali radi promovisanja naših usluga i dostavljanja informacija o potencijalnim radnicima.Sve što smo naveli da radimo sa Vašim informacijama, radimo samo ako imamo izričito pismeno odobrenje od Vas. Bez tog odobrenja, mi nismo u mogućnosti da Vas kontaktiramo na bilo koji način niti da prikupljamo i čuvamo Vaše informacije.
Kada su u pitanju tehničke informacije, sa njima ne radimo apsolutno ništa i na osnovu tehničkih informacija koje nam ostaju na Portalu, mi ne možemo identifikovati osobu koja je ostavila te podatke na portalu. Obzirom da ne možemo identifikovati osobu, znači da ne možemo ni koristiti podatke jer ih nemamo.
U svrhu istraživanja posjećenosti internetskih medija, sarađujemo sa Fistnet d.o.o. (DotMetrics) koji u suradnji s Ipsos d.o.o. prikuplja podatke o posjećenosti web stranica. Više o politikama privatnosti koje DotMetrics koristi u svom radu možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://script.dotmetrics.net/privacy/policy_hr.pdf

Može se desiti da Vaše podatke podijelimo s agentima, saradnicima ili partnerima InfoARTs-a, a ukoliko to zahtijevaju usluge koje ovi pojedinci ili pravna lica obavljaju za ili sa InfoARTs-a. Ovi agenti, saradnici ili partneri ne smiju koristiti podatke u bilo koju drugu svrhu osim u svrhu pružanja usluga InfoARTs-u ili u svrhu saradnje sa InfoARTs-om.

Možemo Vaše podatke dati agentima, saradnicima ili partnerima koji nam održavaju baze podataka za usluge obrade podataka ili kako bismo Vam mogli poslati informacije koje ste tražili. InfoARTs od ovakvih saradnika zahtijeva da se ugovorom obavežu da će poštivati sigurnost i privatnost najmanje u onoj mjeri koja je opisana ovim Pravilima privatnosti i Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 49/06, 76/11 i 89/11).
Vaše podatke možemo proslijediti trećim stranama, ukoliko je takvo prosljeđivanje u vezi s posredovanjem u zapošljavanju ili drugim prijenosom poslova na ovoj stranici za koje su te informacije bitne. U tom slučaju od treće strane zahtijevamo da s Vašim podacima postupa u skladu s ovim Pravilima.
Sve treće strane s kojima podijelimo Vaše podatke moraju se ugovorom obavezati da će osigurati nivo zaštite koji je barem na nivou koji osiguravaju ova Pravila i Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH (Službeni glasnik BiH broj 49/06, 76/11 i 89/11). Svi podaci prikupljeni putem ove stranice mogu biti proslijeđeni izvan granica Bosne i Hercegovine i to prema društvima povezanim s InfoARTs-om, poslovnim partnerima i predstavnicima InfoARTs-a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH.

InfoARTs Vaše podatke može podijeliti i sa svojim povezanim kompanijama, te sa drugim društvima i/ili poslodavcima. Mi prenosimo Vaše (osoba koja traži posao) informacije u zemlje Evropske Unije, samo u slučaju kada imamo Vašu izričitu i pismenu saglasnost za prijenos i kada imamo pravni osnov za prijenos (npr. kompanija je van BiH i želi da Vas kontaktira).

Šta Vi možete raditi sa Vašim informacijama u našim bazama?

Možete od nas da zahtijevate da prestanemo koristi Vaše podatke i da Vas ne kontaktiramo ni u kom slučaju (ni za potencijalno zaposlenje, ni za dostavu marketing materijala). U svakom slučaju, imaćete i opciju da se odjavite sa svih naših usluga; Zahtijevate trajno brisanje Vaših podataka iz naših baza (pravo na zaborav); Podnesete prigovor na način korištenja odnosno obrade Vaših podataka. Više informacija o ovoj temi pogledajte OVDJE i OVDJE.

 Koliko dugo čuvamo Vaše informacije? 

Onoliko dugo koliko je potrebno za pružanje usluge Vama, odnosno onoliko dugo koliko Vi to odredite. Možete nam reći da koristimo podatke do opoziva (dok ne odlučite da ne možemo više koristiti Vaše podatke) ili možete odrediti rok u unaprijed. 

Korištenje naših usluga od strane djece i maloljetnika 
Djeca ne mogu koristiti naše usluge. Maloljetnici koji su napunili 15 godina, mogu da koriste naše usluge samo uz izričitu i pismenu saglasnost roditelja, u skladu sa radno-pravnim zakonodavstvom u BiH.

Osjetljivi podaci 
Portal u određenim izuzetnim slučajevima može prikupljati i obrađivati podatke koji otkrivaju rasno ili etničko porijeklo, političko stajalište, religijska ili filozofska uvjerenja, članstvo u radničkom sindikatu, te podatke o zdravlju seksualnom životu ili kaznenim presudama samo ukoliko Vi to dozvolite i samo u onom obimu koji dozvolite i u obimu potrebnom za isporučivanje naših uluga Vama.

Sigurnost

Određena područja Portala koja prikupljaju Vaše podatke koriste HTTP protokol i SSL enkripcija za prijenos podataka. Međutim, kako bi isto iskoristili Vaš pretraživač mora podržavati zaštitu kodiranjem. Portal koristi vlastite i hosting centre trećih strana. Ovi hosting centri štite Vaše podatke standardnom firewall zaštitom i softverom za detekciju upada.

Izmjene Pravila i kontakti

Povremeno se može desiti da mijenjamo ova Pravila u skladu sa zakonskim obavezama i našim internim pravilima. Ukoliko dođe do izmjena, mi ćemo ih objaviti na našem Portalu. Ako i dalje, nakon objavljenih izmjena, nastavite da koristite naš Portal, Vi prihvatate izmjene Pravila. Ukoliko dođe do značajnijih izmjena ovih Pravila, u tom slučaju se može desiti da Vas direktno kontaktiramo ako to od nas zahtijeva zakonodavstvo.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o ovim Pravilima privatnosti ili o našoj stranici, molimo Vas da kontaktirate: InfoARTs Carice Milice 43, 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina, Centrala: +387 51 963 558

Vaše korištenje ove stranice podliježe primjeni Uslova i pravila korištenja.