Banjaluka.com

Savjeti agencije Dekra za traženje posla u 2019. godini

Dekra, agencija za posredovanje pri zapošljavanju vam savjetuje:

 1. Nikako ne pristajte na plaćanje usluga za posredovanje!
 2. Poslodavac angažuje agenciju za usluge posredovanja u zapošljavanju, te navedenu uslugu upravo i plaća poslodavac. Kandidati nisu dužni da plaćaju usluge tog tipa agenciji koja ih uključi u proces selekcije.
 3. Kreirajte upečatljivu biografiju – Vaša biografija predstavlja Vas!
  Potrudite se da kreirate biografiju kojom ćete se istaknuti među prijavama ostalih kandidata koji su aplicirali za isti posao. Vaša biografija je prvo što Vaš potencijalni poslodavac vidi i predstavlja Vašu ulaznu kartu za željeno radno mjesto. Trudite se da odaberete obrazac za pisanje biografije koji pruža preglednost kao i da pišete jasno i koncizno. Pišite hronološki o Vašem radnom iskustvu, ističući tačan period u kojem ste bili angažovani na određenoj poziciji, kao i zaduženja koja ste imali. Važno je da istaknete uspjeh koji ste postigli, kako biste ukazali na sve ono što možete pružiti, ali se trudite i da ne preuveličavate! Na kraju pregledajte biografiju detaljno kako se ne bi desilo da Vam promaknu pravopisne greške, jer time ostavljate utisak neozbiljnog pristupa.
 4. Prilikom slanja biografije elektronskim putem, koristite profesionalni način komunikacije!
 5. Kada se odlučite da pošaljete Vašu prijavu, osmislite tekst koji ćete poslati uz priloženu biografiju, a koji će biti profesionalan, jasan i konkretan.
 6. Pripremite se za razgovor za posao!
 7. Kada Vas pozovu na razgovor za posao, potrudite se da prikupite informacije o potencijalnom poslodavcu, ali i o poziciji za koju ste se prijavili. Razmislite na koji način ćete predstaviti sebe i svoje prethodno radno iskustvo i postignuća. Razmislite o pitanjima koja biste mogli postaviti.
 8. Obavezno se pojavite na zakazanom razgovoru ili testiranju!
 9. Ukoliko dobijete poziv za razgovor ili za testiranje, potrudite se da se pojavite bar 10 minuta prije zakazanog termina, kako biste ostavili utisak osobe koja je odgovorna i poštuje tuđe vrijeme. Ukoliko ste iz nekog razloga spriječeni, obavezno se javite kontakt osobi sa izvinjenjem i molbom za promjenu termina.
 10. Tokom razgovora za posao budite ljubazni i profesionalni, ali budite i jedinstveni kako biste bili zapamćeni!
 11. Kada dođete na razgovor za posao, budite ljubazni i profesionalni prema sagovorniku. Međutim, trudite se i da budete opušteni i „ono što jeste“. Na taj način ćete biti jedinstveni, jer će Vas osoba prekoputa zapamtiti po Vašoj iskrenosti i jednostavnosti. Ne morate biti savršeni da biste se svidjeli drugima! Važno je da pokažete Vašu spremnost na lični i profesionalni razvoj i rad na sebi. Istaknite svoje vještine i postignuća, kako biste pokazali potencijal koji imate.
 12. Tokom razgovora istaknite svoj stav. Na kraju razgovora pitajte sve što Vas zanima, ali i istaknite sve što smatrate da je važno, a niste uspjeli reći o sebi tokom razgovora.

Na razgovoru za posao nemojte da radite sljedeće:

 1. Nemojte kasniti;
 2. Ne ističite negativne primjedbe o Vašim ranijim poslodavcima;
 3. Ne usmjeravajte se previše na financijski aspekt pozicije;
 4. Nemojte pokazivati nezainteresovanost i nadmenost;
 5. Nemojte izbjegavati kontakt očima sa sagovornikom;
 6. Nemojte pokazivati nedostatak manira i profesionalnosti.
 7. Pratite zakone koji regulišu radni odnos – prava i obaveze!
 8. Trudite se da budete upoznati sa aktuelnim zakonima koji regulišu radni odnos, kako biste znali koja su Vaša prava i obaveze. (Pratite oficijelne stranice Službenog lista).