Banjaluka.com

Velika šansa za posao u RS, pogledajte detaljnu listu 22 deficitarna zanimanja

Poslodavci u Republici Srpskoj zbog planiranog širenja poslovanja u ovoj godini planiraju nova zapošljavanja, a sljedećih 17 zanimanja predstavljaju 51,1% ukupnih planova zapošljavanja radnika u 2021. godini: prodavač-trgovac, pomoćni radnik u proizvodnji, radnik za jednostavne poslove, šivač, zidar, stolar, vozač kamiona, vozač teretnog vozila, bravar, tesar, vozač putničkog automobila, komercijalista, zavarivač – varilac, konobar, krojač, ekonomista i mašinski inženjer.

Pored već spomenutih – ekonomiste i mašinskog inženjera, među zanimanjima više i visoke stručne spreme prednjače još pet zanimanja računovođe, inženjeri elektrotehnike i građevine, magistri farmacije i programeri.

Pokazalo je ovo istraživanje Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske koje je provedeno uz tehničku podršku projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“ koji finansira Evropska unija.

Istraživanje je provedeno prvi put nakon jedanaest godina, a anketirano je 978 poslodavaca.

zanimanja

„Iako pandemija još uvijek traje i drastično utiče na ekonomiju, prisutan je optimizam kod poslodavaca. Njih čak više od 70 posto očekuje rast obima poslovanja, a najviše novih zaposlenja očekuje se u Bijeljini i Prijedoru“, objasnio je dr. Ranko Markuš, voditelj projekta „Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada“, navodeći da su poslodavcima pored zvaničnih kvalifikacija važne i druge vještine tražitelja posla.

Samo istraživanje dalo je uvid ne samo u kretanja na tržištu rada, nego i omogućilo uvid u poziciju poslodavca, šta im je važno i šta su njihovi problemi sa radnom snagom. Najveći procenat poslodavaca (55,7%) odgovorio je da je u 2020. godini zapošljavao nove radnike, dok je 36,1% poslodavaca odgovorilo da je u ovoj godini otpušalo radnike.

Što se tiče zapošljavanja prošle godine istraživanje je pokazalo da su poslodavci zaposlili 3.130 radnika, a deset najtraženijih zanimanja ili 50,5% ukupnog broja novozaposlenih činili su pomoćni radnik u proizvodnji, prodavač-trgovac, dostavljač, radnik za jednostavne poslove, telefonista – ,,call” centar operater, vozač teretnog vozila, mašinski tehničar, vozač kamiona, skladišni radnik i komercijalista.

Takođe poslodavci su najčešće prijavljivali probleme sa sljedećim zanimanjima: vozač kamiona (52 poslodavca), pomoćni radnik u proizvodnji (26 poslodavaca), prodavac-trgovac (24 poslodavca), stolar (23 poslodavca), mašinski inženjer (22 poslodavca), tesar (19 poslodavaca), skladišni radnik (17 poslodavaca), armirač (14 poslodavaca) i zavarivač – varilac (14 poslodavaca).

Navodeći probleme prilikom zapošljavanja, pored nedovoljnog broja kandidata te odlaska u inostranstvo, poslodavci su istakli nedostatak potrebnih kvalifikacija, stepena obrazovanja, tehničkih vještina, ili potrebnog radnog iskustva. Istraživanje je takođe pokazalo da poslodavci smatraju da tražiocima posla iz srednje škole nedostaju potrebne tehničke vještine ili vještine specifične za posao.

Zanimljivo je da su poslodavci u istraživanju otkrili i da kandidati često nisu imali potrebne vještine koje se odnose na ličnost, stav i ponašanje, poput komunikacijske, interpersonalne, upravljanje stresom i vremenom.

Osim što polovina ispitanih poslodavaca planira zapošljavanja, trećina ih je u prilici ponuditi praksu učenicima/ama i studentima/icama gdje mogu steći dodatne vještine neophodne za brojna zanimanja. Poslodavci se osim ličnog kontakta, u više od četrdeset posto slučajeva koriste biroima za zapošljavanje prilikom traženja novih radnika, zbog čega je važno da Zavod unapređuje svoje analitičke kapacitete.

„Tražitelji posla često gledaju samo koja se zanimanja traže u određenom trenutku, ali ovakva istraživanja upravo ukazuju na trendove na tržištu, a time omogućavaju Zavodu da u direktnoj komunikaciji sa poslodavcima planira svoje aktivnosti kako bi se dinamiziralo tržište rada, te prevazišle barijere sa kojima su poslodavci i tražioci posla suočeni “, zaključio je Markuš.