Banjaluka.com

Kako pronaći i zaposliti one koji ne traže posao?

Poslodavci u Banjaluci u potrazi su za raznim profilima radnika, a koja su zanimanja najtraženija,  najviše zavisi od pozicije, na koju utiču potrebe i obrazovni profili. 

Traženi ljekari, profesori matematike…


Tako od visokoobrazovanih kadrova   najviše su traženi ljekari specijalisti svih profila, profesori matematike i informatike, te diplomirani grafički inženjeri. Ovo su neka od zanimanja,  koja  su tražena od strane poslodavaca, a u malom broju su evidentirana u Birou Banja Luka.

Nema ni profesora fizike i njemačkog jezika


U okviru sedmog stepena stručne spreme (VSS) od strane poslodavca iskazan je i interes za zapošljavanjem profesora  fizike, profesora informatike i tehničkog obrazovanje,  te profesora njemačkog jezika.


Traže se i tehničari

U okviru četvrtog stepena (SSS) najtraženiji su: poljoprivredni tehničar, šumarski tehničar, veterinarski tehničar, mašinski tehničar, te hemijski tehničar.

Zidari, tesari, zavarivači


Kada je u pitanju treći stepen stručne spreme (KV) poslodavci su iskazali najviše interesovanja za zapošljavanjem: bravara, zidara, tesara, te zavarivača- poručuju iz Biroa za zapošljavanje.


Šta su “Headhunteri”? 


Upravo iz tog razloga, što je sve teže naći kvalitetnog radnika, i kod nas se pojavilo novo zanimanje- osobe, koje za poslodavce traže radnike, a nose ime  “headhunter” (lovac na glave- radnike).


Od oglasa do finalnog intervjua


Jedna od njih, u agenciji posao.banjaluka.com, Jovana Aleksić kaže da je ovo novi sistem traženja radnika za poslodavca. 

“Pored toga što mi dajemo oglas za poslodavca, posjedujemo i ozbiljne baze radnika raznih profila i u mogućnosti smo da ih pozovemo, kada poslodavcu zatreba taj profil” naglašava Aleksić. 

No, to nije sve, jer “headhunteri” pored objave oglasa, analiziranja baza podataka,  obavještavanja radnika rade i tzv.regruting- obavljaju razgovore s radnicima, kako bi pronašli one koji najviše odgovaraju. 

“Tačno je, poslodavcima možemo ponuditi da sve obavimo za njih, a da oni samo obave finalne intervjue i donesu odluku. Jer, osim što je problem naći radnike, poslodavci često nemaju ni vremena da sami izvrše ove selekcije”, kaže Aleksić.